onsdag 8. januar 2014

Vegetarpai med spinat, byggryn og butternutgresskar


Trenger du tips til god veggismat som passer til store selskaper? Her er oppskriften. Jeg lagde denne til nyttårsaften og det ble ikke mye igjen til tross for at det kun var to vegetarianere tilstede. Paien tar litt tid å lage, men jeg syns virkelig det var verdt det. Perfekt som et kjøttfritt alternativ til søndagssteken også!

Dette trenger du (6-8 personer):
Fyllet:
1 lite butternutgresskar, skrelt, renset og skjært i terninger
Olivenolje
3 løk, finhakket
3 fedd hvitløk. knust
100 g sopp, i skiver
85 g kokte kastanjenøtter, grovhakket
100 g byggryn
1,2 l grønnsaksbuljong
Skallet til 1 sitron
250 g ricotta
200 g philadelphia
Tørket salvie
400 g spinat

Paideigen:
700 g hvetemel
3 ts salt
140 g smør
85 g margarin
1 dl melk
2 dl vann
1 egg, vispet

Slik gjør du: 
Butternutgresskarlaget:
Stek gresskarterningene med litt olje på 200 grader i 25-30 minutter. Smak til med litt salvie. Avkjøl.

Bygglaget:
Varm en stekepanne med litt olje og stek løk og hvitløk i ca 10 minutter til de er myke og blanke. Fjern 2/3 av blandingen og sett til side. Tilsett sopp, kastanjer og bygg. Fres for et par minutter før du tilsetter bujlong. Kok opp og la det koke i ca 30 minutter til det ikke er noe væske igjen. Avkjøl.

Spinatlaget:
Bland sammen sitronskall, ricotta og philadelphia med en god del salt. Tilsett løken du satt til side.
Bland 1/3 av osteblandingen med gresskaret.

Spinaten tilbereder du ved å helle kokende vann over den mens den ligger i et dørslag. Skvis ut så mye vann du klarer, grovhakk og bland med resten av osteblandingen.

Paideigen:
Smør en brødform med olje. Dekk så formen med aluminiumsfolie slik at det er lett å få paien ut fra formen.

Bland mel og salt i en stor bolle. Smelt smør, margarin, vann og melk i en kjele. Når det er smeltet øker du varmen til det fosskoker. Ha smørblandingen over i melet og bland. Når deigen er kald nok elter du den godt.

Kjevl 2/3 av deigen til et rektangel som er stort nok til brødformen med litt ekstra rundt kanten.
Resten kjevler du til lokk.

Ha deigen over i formen. Ha så i spinatlaget før du har i bygglaget og tilslutt gresskarlaget. Pensle kantene med egg før du legger på lokket. Klem sammen kantene slik at paien blir tett. Tilslutt pensler du toppen.

Stek på 200 grader i 30 minutter før du reduserer varmen til 180 grader og steker videre i 1,5 time til. La paien hvile i 15-20 minutter før du tar den ut av formen og serverer.

Hvis du ønsker å lage paien klar kvelden i forveien kan du stoppe før du pensler egg på toppen. Sett paien kaldt og pensle med egg rett før steking.

Enjoy!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...